“Nokere Koerse is mijn Ronde”
Nokere Koerse Kevin Hulsmans verwijt Vlaamse organisatoren gebrek aan chauvinisme
GUY VERMEIREN
Wie Kevin Hulsmans aan de slag wil zien in topklassiekers is aangewezen op archiefbeelden. Voorlopig. Want de Limburger wil samen met zijn Donckers Koffieploeg volgend jaar hogerop.
“Nokere Koerse 0 De Heilige Weken van straks gaan voorbij aan Kevin Hulsmans. Koffie Donckers is niet welkom in de reeks Vlaamse (semi-)klassiekers.
“Dus maak ik er het beste van in kleinere koersen.”
Vorige zondag ook naar De Ronde 0 Vorige zondag ook naar De Ronde gekeken? Terwijl Marc Six (Lucas Van den Eynde, red.) in hoerentent Havana benarde momenten beleeft, switcht de camera op gezette tijdstippen naar de acties die het peloton in Vlaanderens Mooiste onderneemt.
Achter de vroege vluchters komt een reactie op gang. Tom Boonen begint zich stilaan zorgen te maken en stuurt via Quick.Stepploegleider Wilfried Peeters zijn rechterhand Kevin Hulsmans in de vuurlijn om de voorsprong van het kwartet binnen de perken te houden.
Voor de geschiedenisboekjes, dat tafereel. Want Kevin Hulsmans (32) komt straks niet eens meer aan de start van de topklassiekers die hij meer dan een decennium lang tot zijn speeltuin maakte. De Limburger ruilde topteam Quick.Step voor Donckers Koffie, een continentale ploeg, en moet passen voor al het lekkers dat de komende weken in Vlaanderen op de toppers ligt te wachten.
Een gebrek aan gezond chauvinisme, 0 meldt de Limburger. “Als ik zie hoe Franse organisatoren hun ploegen beschermen, dan vraag ik me af waarom hun Vlaamse collega’s bij ons niet hetzelfde doen. Mijn ploegmaats en ik misstaan niet in wedstrijden als Waregem, Harelbeke of de Scheldeprijs. Daar zijn we in elk geval beter op onze plaats dan de voornamelijk Franse ploegen die toch maar meedoen om de hoop te vullen.”
Valt het mee, je opladen voor wedstrijden als de Omloop van het Waasland of Nokere?
Hulsmans: Dat is geen probleem.
Als ik naar de beelden van Parijs - Nice of Tirreno - Adriatico kijk, vind ik het niet eens jammer dat ik daar niet meer bij ben. Ik heb het een beetje gehad met die grote koersen, voorbehoud gemaakt voor de Ronde van Vlaanderen, Gent - Wevelgem en Parijs - Roubaix. En dan nog... In die Vlaamse topwedstrij- 0 den zat ik de laatste jaren toch maar in een keurslijf. Je wroet je een ongeluk in de eerste wedstrijdhelft, kijkt geregeld achterom en ziet telkens opnieuw dezelfde, lange gezichten.
Mijn koers hield steevast op na 200 kilometer, veel plezier was daar niet meer mee gemoeid. Nee, dan heb ik het liever zo.
Moet je geen knop omdraaien als je plots weer voor eigen rekening gaat rijden?
Dat is even wennen, dat is juist. Maar tegelijk is dat zoveel leuker. De grote schifting overleven, deel uitmaken van de hoofdmacht zoals ik dat in Kuurne - Brussel - Kuurne deed, een rol van betekenis proberen te spelen in de finale: dat geeft een mens moral.Ik haal mijn neus niet op voor kleinere koersen zoals ik dat vroeger als lid van Quick.Step misschien wel deed. Neem Nokere Koerse, dat moet dan maar mijn Ronde van Vlaanderen worden.
Hoe kijken je collega’s van vroeger tegen je carričrewending?
Ik veronderstel dat er een paar zullen zijn die me een pipo vinden omdat ik voor een klein ploegje koos. Maar die gasten daag ik uit eens een blik op mijn bankrekening te werpen. Ik stippel mijn eigen weg uit en trek me niks aan van wat anderen daarvan vinden. Trouwens, het grootste deel van de reacties die ik krijg zijn blijken van sympathie. Pozzato, Weylandt, Nuyens: die jongens kijken echt niet op mij neer.
Wat verwacht de ploeg van jou? Leiding geven of zelf koersen winnen?
Allebei, denk ik. Ik help iedereen die me daarom vraagt en tussendoor probeer ik zelf te scoren. De enige druk die er is, leg ik mezelf op. Ik wil bewijzen dat ik bij de betere Belgische renners hoor en vermaak me tussendoor uitstekend.
In een vlakke koers als de Omloop van het Waasland 30, 40 kilometer aan een stuk voor een jagend peloton uit fietsen: heerlijk is dat. Dat zijn dingen die ik de voorbije jaren echt ging missen. Nu al kan ik zeggen dat ik deze stap twee, drie jaar eerder 0 0 0 had moeten zetten. Echt, ik zit hier goed, vooral omdat de ploeg ambitieus is. Als alles goed verloopt, zetten we volgend jaar een stap vooruit qua status. Dan komen die uitnodigingen voor de grotere koersen hopelijk vanzelf in de bus vallen. In afwachting maak ik er het beste van in kleinere wedstrijden. Koersen met minder uitstraling maar met des te meer arbeidsvreugde. De drive om te presteren is nooit groter geweest.
Kevin Hulsmans hoort nog steeds thuis in de spits van het peloton, dat wil ik dit jaar duidelijk maken.
CATEGORIE: 1.1 START: Grote Markt Ronse, 12.15u.
AANKOMST:Nokereberg Nokere omstreeks 16.55u.
AFSTAND: 195,9 km PARCOURS: Ronse, Kluisbergen, Ruien, Mont de l’Eclus, Kluisbergen, Avelgem, Kaster, Tiegem, Anegem, Waregem, Wortegem, Nokere, Waregem, Kruishoutem, Ouwegem, Huise, Wannegem, Kruishoutem, Nokere. Acht ronden via Nokere - Waregem en Kruishoutem (Nokeredorpstraat, Waregemsestraat, Nokerseweg, Zuiderlaan, Kruishoutemseweg, Waregemsesteenweg, Markt, Hoogstraat, Anzegemsesteenweg, Tjoenstraat, Nokeredorpstraat) PLOEGEN MET VOORNAAMSTE DEELNEMERS: Omega Pharma - Lotto (Greipel, Blythe, Dehaes); Quick.Step (Steegmans, Keisse, Stauff, Van Keirsbulck); Rabobank (Matthews, Barredo, Bos, Browne); Vacansoleil - DCM (Mol); Katusha (Hoste, Vandenbergh, Vantomme); HTC - Columbia (Ghyselinck, Rabon, Peter Velits); Landbouwkrediet (Traksel, De Waele, Amorison); Topsport Vlaanderen - Mercator (Coenen, Van Hecke, Van Staeyen); Veranda’s Willems (Staf Scheirlinckx, Van Dijk, Vanlandschoot); Team Spidertech (Tuft); Cofidis (Ista, Keukeleire, Zingle, Sijmens); Française des Jeux (Hutarovich, Meersman, Guesdon, Chainel); Saur - Sojasun (Coyot, Martias); Team NetApp (Claeys); Skil - Shimano (Veelers, De Backer); CCC Polsat; Team Type 1; Jong Vlaanderen (De Neef); An Post - Sean Kelly (Eeckhout); Colba; Donckers Koffie (Hulsmans, Hovelijnck, Stubbe); Wallonie Bruxelles (Van Genechten); Nutrixxion Sparkasse (Radochla); Team Eddy Merckx Indeland; Team Differdange (Ljungblad) OP TELEVISIE: Exqi Sport zendt de wedstrijd rechtstreeks uit. Ruben Van Gucht en JohanMuseeuw geven commentaar vanaf 15u.
Bij dit artikel zijn in de originele versie 3 foto's gepubliceerd
met het volgende bijschrift:

Hulsmans (rechts) vorig jaar naast zijn toenmalige kopman Tom Boonen. “Mijn koers hield steevast op na 200 kilometer, veel plezier was daar niet meer mee gemoeid.” FOTO PHOTO NEWS